Övriga Vykort visar lite udda kort från seklets början (1900), fram till 1970-talet och är en blandning av vykort med stor kreativitet och som oftast fått namn efter syftet med kortet, som följande här beskriver.

 

Fantasikort

där även paraplykorten ingår, kom till Sverige 1904. Korten togs fram i rent spekulativt syfte. Fantasin flödade och det framställdes kort med helt osannolika motiv, som i dag samlas av många. Det finns en otrolig mängd olika fantasikort men eftersom det är Kristianstadvykort som visas på denna sida, håller vi oss till dessa. Korten kan vara ett topografisk motiv med inkopierade personer, som t.ex. Flygande personer med paraply även kallat "paraplykort". eller något annat fantasifullt. Paraplykorten förekom i de flesta städer och naturligtvis i övriga Europa, men det var i regel samma personer som avbildades oavsett om det var Kristianstad, Berlin eller paris. Därför kan samma gubbe hänga i paraply, både över Lilla Torg eller Brandenburger Tor.

Kartkorten

är antagligen de från 1960-talet de vanligaste, de som tecknades av Bertil A,. De finns kartmotiv över hela Sverige och det var populärt att skicka ett kort där man som semesterfirare kunde sätta ett x på kartan var man befann sig.

Sedelkort

från Kristianstad finns mig veterligen endast 3 stycken och alla är semitopografiska.

Kända Personer

fanns det många i Kristianstad, men i detta sammanhang handlar det om stadens gamla original. Få var de som blev avbildade och ännu färre på vykort, men några finns med.

Semitopografiska Vykort

kom i början av 1900-talet och är ett tecknat motiv där man fällt in en fotografisk bild,  på en känd byggnad eller en gata, som man var stolt över. Oftast förekom stadsvapnet i bilden. Semitopografiska kort förekom även som bl.a. jul och påskkort och gör så än i dag.

Reklamkort

finns också med, eftersom många i mitt tycke är intressanta, särskilt med tanke på att många av företagen inte längre finns kvar.

Tidningskort

finns det från många städer och orter i Sverige, där det gavs ut en "dagstidning". I Kristianstad finns det två tidningar avbildade på vykort och båda är semitopografiska kort. Den ena var Kristianstads Läns Tidning som hade en bild på det nybyggda sparbankshuset  infällt. Nyaste Kristianstadsbladet var den andra, vilken hade ett motiv från tivoliparken. Tyvärr förekommer endast Nyaste Kristianstadsbladet på denna sida.